گزارش مهر از چهارمحال و بختیاری؛

رکود گردشگری در بام ایران

رکود گردشگری در بام ایران

به گزارش تور و گردشگری چهارمحال و بختیاری به سبب دارا بودن شرایط خاص جغرافیایی و طبیعی، به سوئیس ایران شهرت یافته اما زیرساخت های ضعیف سبب رکود گردشگری در این استان بعنوان بام ایران شده است.


خبرگزاری مهر - گروه استان ها: چهارمحال وبختیاری دارای ظرفیت های طبیعی و گردشگریست به شکلی که برخی مسئولان کشوری این استان را بعنوان سوئیس ایران معرفی کردند و دولت های مختلف بمنظور برنامه ریزی های لازم برای ایجاد اشتغال و رونق این استان همیشه در سخنان خود از مسائل گردشگری سخن گفتند اما در عمل می توان گفت چهارمحال و بختیاری رشد مناسبی در زیر ساخت های گردشگری و جذب توریست نداشته است. زیر ساخت های جاده ای یکی از مسائل مهم در این عرصه به شماری می رود که این مهم در استان چهارمحال و بختیاری خصوصاً در بخش جاده های روستایی از وضعیت نامناسب برخوردارست. عدم توجه برخی مسئولان گذشته به آثار باستانی و سرعت پایین مرمت و احیا این آثار از دیگر مشکلات این بخش بشمار می رود که برخی مسئولان مدعی هستند عدم وجود اعتبار عامل این اتفاق است. کاهش چشم گیر حضور گردشگران طی دو سال قبل با شیوع ویروس کرونا نیز یکی دیگر از مسائل مهمی است که به فعالان این حوزه خسارت های غیر قابل جبرانی را وارد کرده است.
گردشگران چهارمحال و بختیاری محدود به چند استان همجوار استشهروند چهلگردی با اعلان اینکه مناطق گردشگری استان به خوبی به مردم کشور معرفی نشده است، اظهار نمود: گردشگران چهارمحال و بختیاری محدود به چند استان همجوار است. علی غیبی پور با اشاره به ضرورت معرفی ظرفیت های گردشگری، آداب و سنتها و صنایع دستی، عنوان کرد: با جذب توریست به استان می توان نرخ بیکاری را در جامعه کم کرد. وی به شیوع ویروس کرونا اشاره نمود و اظهار داشت: با افزایش ابتلاء و محدودیت های کرونائی فعالان حوزه گردشگری و صنایع دستی در چهارمحال و بختیاری گرفتار خسارت های بسیاری شدند که لازم است مسئولان از افراد لطمه دیده حمایت کنند.
عدم توجه مسئولان به آثار باستانی در روستای مرغملک
دهیار روستای مرغملک با اشاره به وجود تعدا زیادی «کنده» با قدمت بالا در این روستا، اظهار نمود: این آثار می تواند راهی برای جذب گردشگر، رونق اقتصادی، افزایش اشتغال و کاهش نرخ بیکاری در این روستا باشد اما این درحالی است که از گذشته وجود این «کنده ها» بارها به مسئولان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان اعلام گردید.
علی رضا علیپور اشاره کرد: مسئولان مربوطه تنها در طول این مدت به بازدید اکتفا کردند و اقدام عملی در جهت احیا این آثار تاریخی انجام نداده اند.
وی به قدمت این آثار باستانی اشاره نمود و اظهار داشت: این «کنده» ها می تواند هم تهدید و هم فرصت برای روستای مرغملک باشد چونکه با عدم بازسازی و احیا می تواند سبب فرونشست و ایجاد خسارت مالی و جانی برای مردم شود و از طرفی با احیا این کنده ها می توان با جذب توریست از آنها برای رونق اقتصادی روستا و استان بهره برد.

عدم اعتبار عامل اصلی احیا و بازسازی نشدن آثار باستانی
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به وجود «کنده ها» در استان، اظهار نمود: دو آثار باستانی مشابه در نقاط دیگر استان شناسایی و ثبت ملی شده است.
کوروش بابائیان عدم اعتبار را عامل احیا و بازسازی نشدن این «کنده ها» عنوان نمود و افزود: مطالعات و بررسی ها درباب دو «کنده» شناسایی شده قبلی در مرغملک انجام گرفته است.
وی با اعلان اینکه این «کنده ها» در زیر منازل مسکونی این روستا قرار دارند، اشاره کرد: در صورت انجام عملیات احیا امکان آوار شدن منازل وجود دارد که این مهم یکی دیگر از دلیلهای احیا نشدن این «کنده ها» است.
معاون میراث فرهنگی، اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با اشاره به این که این «کنده ها» قدمتشان به دوران صفویه باز می گردد، اشاره کرد: در صورت جذب اعتبار می توان احیا این «کنده ها» را شروع کرد.

رونق گردشگری عامل مؤثر در مهاجرت معکوس به روستاها
استاندار چهارمحال و بختیاری بارها در جلسات مختلف از نامناسب بودن زیرساخت های گردشگری در استان گلایه نمود و اظهار داشت: این استان ظرفیت های خوبی برای توسعه گردشگری و کشاورزی دارا است اما زیرساخت های گردشگری در استان مطلوب نمی باشد.
غلامعلی حیدری به محرومیت و بالا بودن نرخ بیکاری در استان اشاره نمود و اضافه کرد: باتوجه به حوزه گردشگری و کشاورزی و ایجاد زیر ساخت های لازم باید نرخ بیکاری در این استان کم شود.
وی با اعلان اینکه ایجاد زیر ساخت ها و رونق گردشگری و کشاورزی می تواند عامل مهم در مهاجرت معکوس به روستاها باشد، مطرح کرد: از ظرفیت و منابع دولتی، خصوصی و بنیادها باید برای این مهم استفاده گردد.
استاندار چهارمحال و بختیاری بر تهیه طرح جامع گردشگری استان اصرار کرد و اظهار داشت: مشوق های لازم بمنظور جذب سرمایه گذاران در این عرصه باید در نظر گرفته شود.

ایجاد کمپ سینمایی و گردشگری سلامت در چهارمحال و بختیاری در اولویت قرار گیرد
سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه برای توسعه زیر ساخت های گردشگری در استان باید به ضوابط و قوانین توجه گردد، اظهار نمود: برای تقویت زیر ساخت ها باید از اعتبارات دولتی و خصوصی استفاده گردد.
علی حیدری با اشاره به این که چهارمحال و بختیاری دارای پتانسیل و ظرفیت مطلوبی است، عنوان کرد: ساخت های گردشگری باید به موازات برنامه های توسعه ای استان صورت گیرد.
وی به ضرورت تقویت زیرساخت ها در چهارمحال و بختیاری اشاره نمود و اضافه کرد: ایجاد طرح های کمپ سینمایی و گردشگری سلامت در چهارمحال و بختیاری باید همچون اولویت های دستگاه های ارتباط داشته باشد. سرپرست معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه به منظو ر پشتیبانی از فعالان حوزه صنایع دستی و رونق اقتصادی باید هدایای کلیه برنامه های استانی همچون همایش، جشنواره و سمینار از تولیدات استان تهیه و اهدا شود، اظهار نمود: این امر سبب اشتغال زایی می شود. حیدری با اشاره به این که چهارمحال و بختیاری دارای پتانسیل و ظرفیت مطلوبی است، عنوان کرد: ساخت های گردشگری باید به موازات برنامه های توسعه ای استان صورت گیرد.
وی به ضرورت تقویت زیرساخت ها در چهارمحال و بختیاری، اضافه کرد: بمنظور طرح های توسعه گردشگری در استان باید از ظرفیت بخش خصوصی استفاده گردد.

چهارمحال و بختیاری مهد گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی، مذهبی و سلامت است
میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بعنوان نمادی از فرهنگ، اصالت و تاریخ استان، در شکوفایی همه جانبه این استان مؤثر است. رییس سازمان مدیریت و برنامه ریزی چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه اعتبار مورد نیاز برای تهیه و تدوین سند میراث فرهنگی استان برای سال ۱۴۰۱ پیش بینی و اختصاص داده می شود، اشاره کرد: اسناد گردشگری و صنایع دستی و هنرهای سنتی استان در سالهای قبل تهیه و تدوین شده است اما بازبینی در این اسناد باید جزو اولویت های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی باشد.
علی شهریارپور با اشاره به این که توجه به پتانسیل ها و ظرفیت های بخش گردشگری در تسریع روند توسعه ای استان نقش آفرینی می کند، افزود: میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری بعنوان نمادی از فرهنگ، اصالت و تاریخ استان، در شکوفایی همه جانبه این استان مؤثر است.
و ی با اعلان اینکه چهارمحال و بختیاری مهد گردشگری طبیعی، تاریخی، فرهنگی، مذهبی و سلامت است، عنوان کرد: صنایع دستی و هنرهای سنتی تولیدی استان نمادی از زندگی اجتماعی مردم هستند که باید پشتیبانی از هنرمندان این بخش و فراهم کردن شرایط برای افزایش فعالیت آنان در دستور کار قرار گیرد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: علت های موفق نبودن در بهره مندی از ظرفیت ها و پتانسیل های حوزه های در رابطه با میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری بررسی و راهکارهای پیشنهادی برای رفع مشکلات این بخش ارائه شود.
شهریارپور با اشاره به این که ساختارها و نیازهای واقعی حوزه های در رابطه با میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری اولویت بندی و برای تصمیم گیری بمنظور ایجاد تحول در این بخش ها اعلام گردد، مطرح کرد: با توسعه گردشگری می توان سبب رونق به استان شد.

مشارکت شهرداری ها و دهیاری ها برای مرمت و بهره برداری از بناهای تاریخی
سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه خدمات سلامتی، بهداشتی، اعتقادی و روانی باید برای گردشگران در نظر گرفته شود، اشاره کرد: تقویت زیر ساخت های گردشگری در دستور کار این اداره قرار دارد.
علی رضا جیلان با اشاره به این که با تقویت زیر ساخت های گردشگری اشتغال زایی و رونق اقتصادی در چهارمحال و بختیاری افزایش می باید، اظهار داشت: این مهم سبب بهبود وضعیت معیشتی مردم استان خواهد شد.
وی با اعلان اینکه برای تحول در بخش های زیرمجموعه این اداره از توان سرمایه گذاران، ایده پردازان، نخبگان، استادان دانشگاهی، صاحب نظران و بخش خصوصی دعوت و بهره گیری خواهد شد، اضافه کرد: گردشگری طبیعی چهارمحال و بختیاری ظرفیت ویژه این استان است که بایددر کانون توجه مسئولان ارشد ملی و استانی قرار گیرد.
سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری اظهار نمود: از ظرفیت گردشگری طبیعی استان می توان برای اشتغال زایی، کاهش نرخ بیکاری، رونق اقتصادی و بهبود وضعیت معیشت مردم چهارمحال و بختیاری بهره گیری کرد.
جیلان با اشاره به لزوم معرفی توان مندی های استان در بخش های مختلف، اضافه کرد: مشارکت شهرداری ها و دهیاری ها برای مرمت و بهره برداری از بناهای تاریخی قابل واگذاری از مهم ترین اولویت های اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری است.

لزوم تکمیل طرح های نیمه تمام در رابطه با میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری
وی با اشاره به لزوم تکمیل طرح های نیمه تمام در رابطه با میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری، مطرح کرد: این اقدام در افزایش نرخ اشتغال، کاهش بیکاری، رونق اقتصادی و ارتقای پذیرش توریستهای داخلی و خارجی تأثیرگذار است.
سرپرست میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: بهره مندی از توان بنیادها و سازمان های ملی برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف در رابطه با این اداره کل در دستور کار قرار گرفته و در این راستا رایزنی هایی با مسئولان کشوری انجام شده است.
جیلان اظهار نمود: این اداره کل بازاریابی و تبلیغات برای فروش انواع تولیدات و محصولات صنایع دستی و هنرهای سنتی چهارمحال و بختیاری در سطح ملی و بین المللی را در دستور کار قرار داده است.

حمل و نقل و گردشگری متأثر از یکدیگر است
کارشناس حمل و نقل چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه عوامل گوناگونی در تعیین نوع شبکه حمل و نقل مورد استفاده در پروسه گردشگری تأثیر گذار است، اظهار داشت: مسافت بین مبدأ و مقصد سفر، میزان هزینه حمل و نقل و جابه جایی مسافر، مدت زمان رسیدن به مقصد، راحتی، آسایش و ایمنی در راه سفر، فراهم بودن نوع شبکه حمل و نقل و متناسب بودن آن با تقاضای افراد همچون عوامل مؤثر در حمل و نقل گردشگریست.
علی کاهیدان با اشاره به این که دو بخش حمل و نقل و گردشگری دارای رابطه عمیقی بوده و پابه پای یکدیگر و متأثر از هم درحال توسعه و دگرگونی می باشند، اشاره کرد: حمل و نقل بخشی جدایی ناپذیر از صنعت گردشگری است چونکه عمدتا به سبب بهبود حمل و نقل، گردشگری گسترش یافته می یابد.
وی با اعلان اینکه ساختار حمل و نقل و دسترسی راحت و باکیفیت بالا برای گردشگران یکی از با اهمیت ترین ملزومات ایجاد هر منطقه گردشگری ست، افزود: در بیشتر مناطق توسعه یافته گردشگری، شبکه حمل و نقل وسیع و مناسب وجود دارد اما اهمّیت نوع سامانه حمل و نقل در کشورهای مختلف برای گردشگران متفاوت می باشد.
کارشناس حمل و نقل چهارمحال و بختیاری اضافه کرد: حمل و نقل گردشگری در چهار دهه گذشته بطور چشمگیری بالا رفته است که دو حالت مهم در خدمت گردشگری را می توان سفرهای هوایی و سفر با اتومبیل خصوصی بر شمرد.

حمل و نقل برای رونق توریسم در چهارمحال و بختیاری امری ضروری است
کاهیدان با اشاره به این که رابطه بین حمل و نقل و گردشگری، گرایش به یکپارچه شدگی است، اظهار داشت: این مهم بطور کلی روند سیاستگذاری برای توسعه پایدار را نشان می هد.
وی مطرح کرد: این روند در تمام سطوح برنامه ریزی همچون رسیدن به مقصد بطور آشکار مشخص است و برنامه ریزی راهبردی توسعه حمل و نقل برای حمل و نقل در بزرگراه می تواند آینده گردشگری را در چهارمحال و بختیاری تحت تأثیر قرار دهد.
کارشناس حمل و نقل چهارمحال و بختیاری عنوان کرد: حمل و نقل برای رونق توریسم خصوصاً در وضعیت امروزی برای استان چهارمحال و بختیاری امری لازم است.
کاهیدان با اعلان اینکه توریست و تفریح برای همه جامعه یک نیاز بسیار با اهمّیت و از سلسله نیازهای روانی و اجتماعی و توسعه ای است، اشاره کرد: در ارتباط با همبستگی شدید راه و حمل و نقل با توریسم می توان اظهار داشت که یکی از معیارهای مهم راه سازی، آفرینش گردشگاه ها و تفرجگاه ها می باشد که در این رابطه کوتاه سازی مسافت ها و زمان جابه جایی تأثیر شدیدی در رونق توریسم برای استان چهارمحال و بختیاری دارد.

حمل و نقل بخشی لاینفک از گردشگری محسوب می شود
وی با اشاره به این که زیباسازی چشم اندازها و گذار راه ها از مسیرهای زیبا و چشم نواز مایه رونق صنعت گردشگری می شود، افزود: با این ضرورت ها است که برنامه ریزان مدل هایی از توریسم را مورد توجه قرار داده اند که نقش حمل و نقل را نیز در صنعت گردشگری بهتر بازگو می کند.
کارشناس حمل و نقل چهارمحال و بختیاری با اعلان اینکه حمل و نقل بخشی لاینفک از گردشگری شمرده می شود، اضافه کرد: ارتباط گردشگری با سیستم حمل و نقل بصورت کاملاً متقابل می باشد و رشد و توسعه در هر کدام از این دو بخش متأثر از روابطی است که با دیگری دارد.
کاهیدان اظهار داشت: بخش حمل و نقل بعنوان پیش نیاز و زیربنای توسعه، دارای نقش اساسی و کارآمد در باروری امکانات و استعدادهای بالقوه جوامع است که بوسیله جابه جایی بار و مسافر، پیوند ناگسستنی بین عوامل مختلف رشد و توسعه را فراهم می آورد و سبب برقراری تقویت هرچه سریع تر و گسترده تر بخش های مختلف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کشورها می شود پس بدین سان حمل و نقل، نقش و اهمّیت خودرا بعنوان یکی از مؤثرترین فاکتورهای رشد و توسعه نمایان می سازد که توجه به استفاده بهینه از ظرفیت های این بخش و تعیین سیاست هایی در جهت افزایش کارآیی آن از اهمّیت بسیار زیادی برخوردارست.
بر اساس این گزارش می توان گفت استان چهارمحال و بختیاری دارای آثار تاریخی و فرهنگی بسیاری است که به سبب عدم بودجه و برنامه مناسب به آنها توجه نشده است. نبود برنامه درست و عدم شناسایی علت و موانع توسعه گردشگری در استان باعث شده است مردم از این ظرفیت های خدادادی بی بهره باشند، به همین دلیل می طلبد با افزایش همکاریهای بین دستگاهی و استفاده از ظرفیت های خصوصی خصوصاً مردم محلی برای توسعه حوزه گردشگری استان اقدام گردد.
همچنین توجه به گردشگری داخلی در برنامه ریزی های مربوط به حمل و نقل داخلی باید لحاظ شود تا بصورت هم افزایی، هر دو بخش بتوانند به یکدیگر در رونق بازار کمک کنند. باتوجه به وضعیت اقتصادی چهارمحال وبختیاری، تطبیق مدلهای کسب وکار صنعت حمل و نقل برای رونق گردشگری داخلی، بسیار کلیدی است.


منبع:

1400/12/05
12:35:04
5.0 / 5
977
تگهای خبر: آثار تاریخی , تاریخی , توریست , خدمات
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری