گزارش مهر از آسیب های وارده به بنای ثبت ملی؛

تئاتر شهر زخم خورد

تئاتر شهر زخم خورد

تور و گردشگری: همه نوع اتفاقات و بلاهایی که باید برسر یک بنای تاریخی بیاید تا از هم بپاشد، به سر بنای ثبت ملی شده تئاتر شهر آمده است.



خبرگزاری مهر _ گروه جامعه؛ بنای تاریخی تئاتر شهر بزرگ ترین مجموعه نمایش تئاتر ایران است که در سال ۱۳۴۶ توسط علی سردار افخمی یکی از شاگردان هوشنگ سیحون طراحی شد و ساخت آن پنج سال طول کشید.

سوراخ هایی که روی بنا ایجاد کردند
این مجموعه به علت داشتن معماری منحصر به فرد و مکانی مهم برای اهالی تئاتر شهر بعنوان مرکز فرهنگی و هنری در لیست میراث ملی ایران قرار دارد. اما این بنای تاریخی که محصور در چهارراه ولیعصر مانده هر روز با یک داستانی رو به روست از ماجرای حفر زمین برای عبور مترو گرفته تا بلاهایی که بر سر بنا وارد می شود.

حفاری های متروی چهارراه ولیعصر برای بسیاری از افراد به خصوص هنرمندان تئاتر شهر به یادماندنی شد آنجا که همه ضد این اقدام اعتراض کردند ولی کسی به حرفشان گوش نکرد و در نهایت یکی از خروجی ها دقیقاً در چند متری بنا باز شد. حالا نتیجه این اقدام آن شده که هر دو دقیقه یک مرتبه بنای تئاتر شهر می لرزد.
شلوغی بیش از اندازه تئاتر شهر به هر مناسبی یکی از دلایلی است که باز شدن خروجی مترو به روی محوطه تئاتر شهر به دنبال داشت. این شلوغی سبب شده تا دست فروشان چهارراه هر روز بیشتر و بیشتر شوند چون محوطه شلوغ است و مردم مشتاق به خرید زیاد!

دیوارنوشت ها روی بنا و صندلی های سنگی
دست فروشانی که لباس زیر و آش رشته، کاسه و کیف و کفش را به بدترین شکل ممکن کنار یک بنای تاریخی ثبت ملی شده و منحصربه فرد پهن می کنند و منظر بصری این بنای فاخر را از بین می برند. شهرداری هم از انتقال آنها به مکانی دیگر ناتوان است.

نصب برچسب های تبلیغی روی بنا و زمین اطراف
ساخت و ساز مسجد کنار ساختمان تئاترشهر که با گذشت چند سال فعالیت خاصی در آن انجام نمی گیرد هم بر مشکلات حریم این بنای تاریخی افزوده است باآنکه این اتفاقات مهمترین اتفاقاتی بودند که در چند سال گذشته، بنای تئاتر شهر با آن مواجه بود اما خود بنای تئاتر شهر هم از گزند صدمه ها در امان نبود. یک روز کاشی های آنرا دزدیدند. همان کاشی های فیروزه ای که در بنا کار شده بود و کسی پیگیر آن نشد و یک روز دیگر به بهانه چهارشنبه سوری و یا حضور معتادان در ساعات پایانی شب، شمع روشن کرده یا آتش به پا کردند و بخشی از بنا را به خصوص در ضلع جنوبی آن سوزاندند.

سرقت قفل و شکستن حفاظ ها
تقریباً هیچ هنرمند و یا اهالی تئاتر یا حتی دانشجویان نمی توانند در پارک دانشجو یا همان پارک تئاترشهر قدم بگذارند صدمه های این پارک در مرکز تهران از دید بسیاری از مردم و مسؤلان پنهان نیست. از بزه های رایج در این پارک گرفته تا ناامن بودن آن برای زنان و دختران دانشجو و جوان.

شلوغی ناشی از پارک موتور و حضور دست فروشان
هر چند که نام پارک دانشجو را به خود دارد اما حضور افراد معتاد و بزه کار در این بوستان سبب شده تا محلی برای همه نوع اقشار و صدمه ها باشد جز یک مکان تفریحی و فرهنگی. درباره این مورد هنرمندان زیای اظهارنظر کرده اند اما تا کنون اقدامی برای پاکسازی این مجموعه نشده است. حضور همین افراد بزه کار و نابه هنجار در یک محیط عمومی سبب شده به رغم داشتن فضای سرویس بهداشتی زنانه و مردانه، بوی تعفن از گوشه و کنار ساختمان تئاتر شهر بلند شود و زباله هایی که آنجا ریخته شده فضا را برای حضور اهالی تئاتر نامناسب کند.

آتش به پا کردن های شبانه
انگار بسیاری از افراد می خواهند ساختمان تئاتر شهر نباشد و یا اگر هست ردی از خودشان روی بنا بگذارند بنابراین است که اگر بررسی های بیشتر صورت گیرد جای سوراخ روی بدنه ساختمان حتی در بالاترین نقاطش دیده می شود و یا کاغذهای سفیدی که جهت بررسی بنا کار گذاشته شد اما دیگر نمی توان آنرا از بین برد و یا حتی خط خطی و نوشتن یادگاری با اسپری و اشیای تیز روی بنا که نشان داده است این ساختمان از گزند یادگار نویس ها هم در امان نمانده است.

حفاری هایی که تازه انجام گرفته
همه این مسائل نشان داده است تئاتر شهر حریم ندارد نه حریم فرهنگی و نه منظر بصری. شاید بتوان با ایجاد حریم و ثبت ملی عرصه و اعیان آن، حداقل در روزگار باقی مانده از این بنا آنرا از گزند صدمه های اطرافش دور کرد. اگر مجموعه تئاتر شهر همت کند و موارد در ارتباط با لزوم داشتن حریم برای این بنا را به وزارت میراث فرهنگی اعلام نماید، وزارت میراث فرهنگی هم ثبت ملی این اتفاق را تا آخر دولت و یا آخر سال به تعویق نیندازد و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم با آن مخالفت نکند، شهرداری هم همکاری لازم را انجام دهد، شورای شهر مخالفتی با ایجاد حصار نداشته باشد و..... شاید آن موقع بتوان گفت حال تئاتر شهر بالاخره روزی خوب می شود شاید!


منبع:

1399/10/22
15:13:41
0.0 / 5
1870
تگهای خبر: بنای تاریخی , تاریخی , خرید , زمین
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(0)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۷ بعلاوه ۳
ttma تور و گردشگری