فرصت سوزی در تنها رصدخانه شمال كشور

فرصت سوزی در تنها رصدخانه شمال كشور

تنها رصدخانه شمال كشور در شهر كوهستانی آلاشت به سبب نبود برنامه مشخص برای بهره برداری و نگهداری نامناسب، مدت هاست كه مورد استفاده قرار نمی گیرد و از آن بعنوان یك فرصت منحصربه فرد در گردشگری استفاده ای نمی گردد.


به گزارش تور و گردشگری به نقل از ایرنا، خورشیدگرفتگی امروز یکشنبه، یکم تیر، علاقه مندان به پدیده های آسمانی را در سراسر کشور پای تلسکوپ ها و تجهیزات مشاهده و رصد آسمان کشانده تا قرار گرفتن خورشید و ماه و زمین در یک راستا را تماشا کنند. خیلی از گروه های فعال در زمینه نجوم از دیشب یا بامداد امروز کمپ هایی برای رصد خورشیدگرفتگی به وجود آورده اند تا این پدیده جذابی را که امروز در سراسر کشور قابل مشاهده می باشد، ببینند، اما رصدخانه آلاشت بعنوان یکی از مهم ترین مراکزی که می توانست امروز میزبان گروه های علمی، انجمن های نجوم و علاقه مندان به پدیده های آسمانی باشد، تعطیلست.
خورشیدگرفتگی یکم تیر در مازندران از ساعت ۹ و ۷ دقیقه شروع می شود و در ساعت ۱۰ و ۲۰ دقیقه به ۴۸ درصد می رسد که بیشترین میزان گرفتگی قابل مشاهده در مازندران است. ساعت ۱۱ و ۴۲ دقیقه هم گرفتگی تمام می شود و خورشید بطور کامل از پشت ماه بیرون می آید. البته درصد گرفتگی در نقاط مختلف کشور متفاوت می باشد. بیشترین میزان گرفتگی هم در چابهار رخ می دهد که ۹۸ درصد خورشید در این کسوف حلقه ای پوشانده خواهد شد و این شهر را برای دقایقی در تاریکی فرو می برد.
قفل به روی آسمان
برای رصد این خورشیدگرفتگی در بعضی نقاط استان اقداماتی توسط علاقه مندان به پدیده های آسمانی انجام شده است. برای مثال در پارکینگ دوم بابلسر کمپی به وجود آمده و تلسکوپ خورشیدی قرار گرفته تا علاقه مندان بتوانند خورشیدگرفتگی را مشاهده کنند. یک پرده نمایش هم در این کمپ موقت نصب شده تا تصاویر رصد شده با تلسکوپ، روی پرده برای عموم مردم نمایش داده شود. مرکز نجوم کانون پرورش فکری مازندران هم از روز گذشته اقدامات لازم برای رصد و حتی پخش زنده این پدیده از صفحه اینستاگرام را تدارک دیده و تلسکوپ هشت اینچی این مجموعه را آماده رصد کرده است، اما قفل رصدخانه آلاشت که یکی از ۱۴ رصدخانه کشور شمرده می شود، اگرچه چند سال پیش تلسکوپی خورشیدی برای آن خریداری شده تا در روز هم با رصد خورشید فعالیت داشته باشد، مانند ماه های اخیر کماکان بسته است.
رصدخانه آلاشت با نام رصدخانه آیت الله صالحی مازندرانی سال ۱۳۸۶ به بهره برداری رسید و قرار بود به محلی برای رفت و آمد علاقه مندان به نجوم تبدیل گردد. رصدخانه ای با یک گنبد و یک ساختمان مجزا بعنوان سالن اجتماعات و اتاق هایی برای کارهای پژوهشی و علمی بر بالای تپه ای مرتفع در آلاشت که با پیگیری مدیریت شهری وقت این شهر و جذب اعتبار ویژه، ساخته شد و اوایل فعالیت هم پای بعضی از چهره های مشهور دانش نجوم را به آلاشت باز کرد.

رصد آسمان بر فراز ابرها
تماشای ستاره ها در مناطق مرتفع لذت متفاوتی دارد. بااینکه تماشای ستاره ها در کویر لذتبخش است و از آسمان کویر همیشه بعنوان پرستاره ترین آسمان یاد می شود، اما رصد ستاره ها بر فراز دریایی از ابرها هم اساسا تجربه ای متفاوت برای علاقه مندان به رمز و رازهای آسمان است. اگر در منطقه ای مانند آلاشت شب های صاف و بدون ابر به آسمان نگاه نماییم، اساسا محو ستاره ها خواهیم شد. حتی با چشم غیرمسلح می توان بخش هایی از کهکشان راه شیری را دید ؛ به ویژه اگر در نقطه ای دور از آلودگی نوری قرار بگیریم.
طبیعی است که در چنین منطقه ای با ظرفیت های مختلف گردشگری مانند بافت تاریخی ثبت شده، صنایع دستی به ثبت رسیده در لیست میراث فرهنگی، طبیعت سبز کوهستانی و آب و هوای خنک در بهار و تابستان، وجود یک رصدخانه تا حد بسیار زیادی می تواند به جذب توریست کمک نماید و اهرمی برای رونق گردشگری باشد، اما به مرور از میزان کارهای رصدخانه کاسته شد و تاسیسات و امکانات و زیرساخت های به وجود آمده در این محوطه کم کم گرفتار فرسایش شدند.

عکس یادگاری با رصدخانه
این روزها اگر سری به آلاشت بزنیم و بعد از بالا رفتن از ۳۶۵ پله به گنبد و محوطه رصدخانه برسیم، مانند خیلی از گردشگران و مسافران دیگر با درهای بسته گنبد و ساختمان مجاور آن مواجه می شویم. تعطیلات سه روزه اختتام هفته گذشته زمان مناسبی برای پذیرش مسافران و گردشگران بود. معمولا در نیمه نخست سال عمده مسافرانی که آلاشت را بعنوان مقصد سفر انتخاب می کنند، سری هم به رصدخانه می زنند و از پله های کوتاه آن بالا می روند. اما طی ماه های اخیر همه مسافران با درهای بسته مواجه گشتند. حدودا تا اوایل پاییز پارینه رصدخانه در ایام پایانی هفته در صورت مساعد بودن هوا برای مسافران باز می شد، اما چند ماه است که قفل روی در رصدخانه برای گردشگران باز نمی گردد.
تا اختتام شهریور پنجشنبه ها و جمعه های هر هفته می توان مسافران زیادی را دید که پله های رصدخانه را به امید قرار گرفتن پشت تلسکوپ یا ایستادن روی ترازوهای فضایی و دیدن تصاویر نجومی بالا می روند و در نهایت به ثبت چند عکس یادگاری با گنبد رصدخانه یا چشم انداز آلاشت از محوطه این مجموعه بسنده می کنند.
مرورگر شما از ویدئو پشتیبانی نمی کند.
فایل آنرا از اینجا دانلود کنید: video/mp4

1399/04/02
23:36:23
5.0 / 5
2371
تگهای خبر: تاریخی , توریست , خرید , زمین
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۱
ttma تور و گردشگری