معماری كهن ییلاق جواهرده در سراشیبی

معماری كهن ییلاق جواهرده در سراشیبی

« دیگر روستایی باقی نمانده است ». این ترجیح بند درد دل های خیلی از ییلاق نشینان مازندران است، وقتی سازه های آهنی و بلندمرتبه سازی هایی را مشاهده می کنند که هر سال عرصه را بر زندگی ساده روستایی آنان با آن خانه های کاه گلی و زندگی ساده و آرامشان تنگ می کند.


به گزارش تور و گردشگری به نقل از ایرنا، ساخت و ساز دلبخواهی با هر طرح و معماری در هر نقطه ای از روستاهای مازندران با اینکه مشکل جدیدی نیست، ولی برای خیلی از روستاهای ییلاقی نه تنها هویت سوز است بلکه اندک فرصت باقی مانده کار و تولید کشاورزی را هم به محاق می برد.
گذشته از این، بخشی از این روستاها به خاطر بافت سنتی و اصیل دست نخورده ای که دارند، بیشتر از سایر مناطق در معرض هجوم ساخت و سازهای ناهمگون و هویت سوز قرار دارند ؛ مانند آنچه که این روزها در روستای « جواهر ده » شهرستان رامسر در جریان است.
هجوم معماری های بیگانه و تقلیدی، روستای ییلاقی جواهرده رامسر را در مسیری قرار داده است که که کارشناسان ادامه این وضعیت را ضربه مهلک به توسعه پایدار این منطقه دانسته و نبود طرحی برای هدایت و کنترل این وضعیت را تهدیدی جدی برای اقتصاد گردشکری و توسعه پایدار آن ارزیابی می کنند.
ساکنان بومی و اصیل روستا هر روز که چشمشان به ساخت و سازهای ناهمگون می افتد، آه از نهادشان بر می آید. هجوم سبک های معماری بیگانه و تقلیدی به این منطقه کوهستانی و خوش نشین را در وضعیتی قرار داده که میتوان تلخی عبارت « روستایی باقی نمانده » را با همه وجود احساس کرد. ساخت و سازهای انجام شده در سالهای اخیر بدون رعایت هرگونه ضوابط منطبق بر منطقه و بافت باارزش تاریخی آن، همچون وصله ای ناجور چهره این منطقه ییلاقی را چنان زخمی کرده است که به زودی چیزی از بافت سنتی و نوستالژیک آن باقی نخواهد ماند.
بافت باارزش ثبت شده
جواهرده، روستایی است که بخشی از بافت سکونتگاهی آن بعنوان بافت باارزش تاریخی ثبت میراث فرهنگی شده است. این روستا از نظر خصوصیت های طبیعی و جغرافیایی از سه طرف در محاصره کوه است و در ارتفاع تقریبی ۲ هزار متری از سطح دریا قرار دارد. در هم تنیدگی اش با محیط کوهستانی و وجود آبشارهای زیبا این منطقه را در موقعیتی قرار داده است که از آن بعنوان قلب تپنده گردشگری رامسر یاد می شود.
کمتر مسافر و گردشگری می باشد که به رامسر بیاید و نخواهد لذت گذر از یک مسیر جنگلی را برای آنکه لحظاتی در این منطقه سپری کند، از دست بدهد. افزون بر این کمتر شهروند رامسری هم پیدا می شود که برنامه ریزی و دورهمی آخر هفته اش به جواهرده ختم نشود. حالا، اما غمگینانه همه به نظاره نشسته اند تا برخی با ساخت و سازهای ناهمگون در لوای جذابیت های طبیعی و حال و هوای خوش جواهرده، بافت باارزش تاریخی و فرهنگی این روستا را از بین ببرند.

نمایی از طبیعت و معماری جواهرده


منبع:

1400/02/29
20:01:33
5.0 / 5
1553
تگهای خبر: تاریخی , زندگی , فرهنگ , كوهستان
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۸ بعلاوه ۴
ttma تور و گردشگری