هنر چوقابافی قصه ای از اصالت و زیبایی شوکل روستای ملی می شود
تور و گردشگری: روستای شوکل حاجیوند در شهرستان اندیکا درحال ثبت به عنوان روستای ملی چوقابافی است تا زنان این روستا با هنرمندی خود موجب ماندگاری این هنر زیبا شوند.
خبرگزاری مهر، گروه استان ها: بی بی گل، زنی از دیار اندیکا، با چشمان درخشان و لبخندی که همچون آفتاب صبحگاهی دل ها را گرم می کند در دل روستای خود مشغول چوقا بافی است. او با دستانی ماهر و هنرمند، تار و پود را به هم می پیوندد و با هر بافت، داستانی از فرهنگ و سنت های بختیاری را زنده می کند.
لباس های سنتی مردان بختیاری با رنگ های سیاه و سفید در دستان بی بی گل جان می گیرد. او با دقت و عشق، هر تار و پود را بگونه ای می بافد که گویی روح طبیعت در آن دمیده شده است. صدای چرخش وسیله دوزندگی اش و نغمه های دلنشین وی در فضای روستا طنین انداز است و هر کس که به او نزدیک می شود، حس می کند که در دنیای دیگری غرق شده است.
بی بی گل نه فقط یک بافنده ماهر، بلکه نگهبان سنت ها و ارزش های فرهنگی است. او با هر چوقایی که می بافد، پیوندی عمیق با اجدادش برقرار می کند و به نسل های آینده یادآوری می کند که زیبایی در سادگی و اصالت نهفته است. در چهره اش، نشانه های زندگی و تلاش دیده می شود و در دلش، عشق به سرزمین و فرهنگش می تپد.
او نماد زنی است که با هنر خود نه فقط لباس می سازد بلکه هویت و تاریخ قومش را نیز زنده نگه می دارد. بی بی گل با دستانی پر از عشق و قلبی سرشار از امید به زندگی ادامه می دهد و در هر بافت، دنیایی از زیبایی و معنا را به تصویر می کشد.
اکنون مسئولان میراث فرهنگی اعلام نمودند که روستای شوکل حاجیوند در استان خوزستان درحال بررسی برای ثبت به عنوان نخستین روستای ملی صنایع دستی در رشته چوقابافی است. این اقدام قسمتی از تلاش ها برای حفظ و ترویج هنرهای سنتی و پشتیبانی از جوامع محلی است.
روستای شوکل حاجیوند، واقع در شهرستان اندیکا، به علت هنر چوقابافی شهرت دارد. چوقا، پوشش سنتی مردان بختیاری، توسط زنان این روستا با استفاده از روش های سنتی بافته می شود. این هنر که قدمتی چند صد ساله دارد نه فقط به عنوان یک پوشش، بلکه به عنوان نمادی از فرهنگ و هویت بختیاری ها شناخته می شود.
شکرالله قاسمی، معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در گفتگویی اعلام نمود: «در روستای شوکل حاجیوند نزدیک به ۲۰۰ بافنده مشغول به فعالیت هستند که خیلی از آنها نشان های ملی و بین المللی، همچون نشان یونسکو، را دریافت کرده اند. این روستا ظرفیت بالایی برای ثبت به عنوان روستای ملی چوقابافی دارد.»
بر اساس برنامه ریزی های انجام شده، تیمی از بازرسان شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در اسفندماه سال جاری به استان خوزستان سفر خواهند کرد تا روستای شوکل حاجیوند را از نزدیک بررسی نمایند. این تیم وظیفه دارد تا شرایط روستا، کیفیت تولیدات، و میزان مشارکت جامعه محلی در حفظ این هنر سنتی را ارزیابی کند.
در انتظار ماه اسفند
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان در گفتگو با خبرنگار مهر از سفر بازرسان شهرها و روستاهای ملی صنایع دستی در اسفندماه سال جاری به خوزستان بمنظور بررسی روستای شوکل حاجیوند برای ثبت به عنوان روستای ملی چوقابافی آگاهی داد.
شکرالله قاسمی اظهار نمود: اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، نظر به ظرفیت مورد اشاره با رایزنی که با معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارتخانه متبوع انجام داد، ثبت روستای شوکل حاجیوند به عنوان روستای ملی صنایع دستی در رشته چوقابافی را در دستورکار قرار داده است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی مدیرکل میراث فرهنگی خوزستان با بیان اینکه چوقا در کنار سادگی ظاهری با فلسفه ای خاص، دارای قدمت بالا و بافت آن مستلزم هنر و مهارت خاصی است، اضافه کرد: اغلب زنان روستای شوکل حاجیوند در شهرستان اندیکا به کار بافت چوقا مشغول هستند و بیشتر آنان فنون بافت این پوشش را نسل به نسل فراگرفته اند و به نسل های بعدی نیز منتقل کرده و می کنند.
وی ضمن اشاره به اینکه هرسال گردشگران زیادی برای خرید چوقا به این روستا سفر می کنند اظهار داشت: چوقا که پوشش مردان بختیاری است، معروفترین و با کیفیت ترین آنرا بانوان روستای شوکل حاجیوند می بافند که به چوقای «کیارسی بافت» نیز معروف است.
قاسمی با بیان اینکه شرح خدمات ثبت این روستا در سامانه بارگذاری و مجری کار نیز مشخص شده است، اضافه کرد: بر طبق صحبت های انجام شده مقرر شده است تا بازرسان شهرها و روستاهای ملی از طرف معاونت صنایع دستی و هنرهای سنتی وزارتخانه در اسفندماه سال جاری جهت بررسی موضوع و بازدید از روستای شوکل حاجیوند به استان سفر کنند.
او اظهار امیدواری امیدواری کرد: با تحقق این مساله شاهد ثبت نخستین روستای ملی صنایع دستی در استان خوزستان بعد از ثبت چهار شهر ملی (رُفیع، شوشتر، اندیکا، اهواز) و یک شهر جهانی (دزفول) باشیم.
چوقای نماد کیفیت و اصالت
چوقای تولیدی در روستای شوکل حاجیوند، خصوصاً چوقای «کیارسی بافت» به علت کیفیت بالا و اصالت در طراحی در سراسر ایران شناخته شده است. این محصول نه فقط در بین جامعه بختیاری محبوبیت دارد بلکه به عنوان یک کالای فرهنگی و هنری به سایر نقاط ایران و حتی خارج از کشور نیز صادر می شود.
ثبت روستای شوکل حاجیوند به عنوان روستای ملی چوقابافی می تواند تأثیرات مثبت زیادی بر این منطقه داشته باشد. همچون این تأثیرات می توان به افزایش درآمد ساکنان محلی بوسیله فروش محصولات، جذب گردشگران بیشتر و ایجاد فرصت های شغلی جدید اشاره نمود.
با این حال چالش هایی نیز در این راه وجود دارد. کمبود امکانات زیربنایی، نیاز به آموزش بیشتر هنرمندان و ضرورت صیانت از محیط زیست در مقابل افزایش گردشگران همچون مسائلی هستند که باید توسط دولت و نهادهای محلی مورد توجه قرار گیرند.
استان خوزستان، که به علت تاریخ غنی و تنوع فرهنگی خود شناخته می شود، پیش از این چهار شهر ملی (رُفیع، شوشتر، اندیکا، اهواز) و یک شهر جهانی (دزفول) را در لیست شهرهای ثبت شده صنایع دستی دارد. ثبت روستای شوکل حاجیوند به عنوان نخستین روستای ملی صنایع دستی در این استان، قدمی مهم در راستای تقویت جایگاه خوزستان به عنوان یکی از قطب های فرهنگی و هنری ایران است.
با توجه به کوشش های انجام شده و برنامه ریزی های درحال اجرا، گویی روستای شوکل حاجیوند به زودی به عنوان نخستین روستای ملی چوقابافی در ایران ثبت گردد. این اقدام نه فقط به حفظ و احیای هنر چوقابافی کمک می نماید، بلکه می تواند الگویی برای سایر مناطق ایران در راستای توسعه صنایع دستی و گردشگری باشد.
منبع: ttma.ir
این پست تور و گردشگری را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان تور و گردشگری در مورد این مطلب